Man kan ALDRIG rättfärdiga våldtäkter och sexuella ofredanden

Datum: 2012-11-24 Tid: 22:21:09
Jag sitter här och nästan bokstavligt talat kokar av ilska. Håller på och skriver på mitt argumenterande tal i svenskan som ska handla om att samhället ofta lägger skulden på våldtäktsoffren. Klickade in på en engelsk sida som listade tre fruktansvärda fall där samhället, invånarna och media helt och hållet la hela ansvaret och skulden på offret. Hon bad om det. Hon gick ensam. Hon var berusad eller hög på narkotika. Hon var klädd provokativt. Hon var lösaktig. Hon var flirtig. Hon var på en fest. Hon skrek inte. Hon kämpade inte hårt nog. Så lyder i princip alla (URlöjliga) argument. Men det som verkligen fick mig att se rött och gjorde mig fruktansvärt arg var när en elvaårig flicka i en liten stad i Texas blev våldtagen av ett flertal 18-åringar. New York Times publiserade en artikel om det här som fullkomligt dröp av sympati för, HÖR OCH HÄPNA, förövrarna.
 
Shelia Harrison, en 48-årig kvinna som arbetade på ett sjukhus i samma stad kände flera av de anklagade och uttalade sig med orden (översatt från engelska till svenska): "Hur kunde deras unga pojkar ha dragits in i en sådan handling? Det har verkligen förstört vårt samhälle. Dessa pojkar måste leva med det här resten av deras liv". Det snackas alltså INGENTING om den elvaåriga flickan som blev våldtagen, av inte bara en utan flera pojkar. Absolut ingenting om hur HENNES liv påverkas av den här händelsen. Utan vikten läggs vid att flickan hade besökt det här området ett flertal gånger under de senaste månaderna, hon hade klätt sig äldre än hon var, hade haft smink som varit mer "appropriate" för en 20-åring. Som att någon av dessa ens skulle kunna vara ett litet dammkorn till argument i att dessa pojkar hade rätt att utföra en sådan hemsk handling mot någon. Jag är så fruktansvärt trött på den här orättvisan och helt felplacerade skulden som läggs på offren. För man skulle aldrig komma på tanken att säga att en man som blev rånad "bad om det" - så VARFÖR gör samhället det mot unga flickor? Som om att en våldtäkt inte förstör nog med liv, skärrar människor för livet och även gör att många av offren skuldbelägger sig själva. Då ska de som på toppen av allt det där även ifrågasättas, hånas, skuldbeläggas, pekas ut som "en del av problemet" och kränkas på alla möjliga sätt och vis. 
 
Jag kan för allt i världen inte förstå hur det kan vara en människas fel att med våld, hot eller liknande bli våldtagen, när det är förövaren som borde få känna av alla dessa konsekvernser och straff. Jag fullständigt avskyr attityden som försöker rättfärdiga en våldtäkt eller sexuellt ofredande. Hur kan en enda människa tro att de har rätten till att göra någonting mot en annan människa - utan dennas medgivande. Ett nej är alltid ett nej, oavsett om man ens behöver säga orden eller inte. 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback