Även om någonting "bara skrevs i stundens hetta" borde det få konsekvenser

Datum: 2013-02-07 Tid: 21:22:48
Vi är väldigt stolta här i Sverige för att vi är ett av världens mest jämställda länder. Men samtidigt måste jag säga att om kvinnor ska behandlas såhär (refererar till uppdrag gransknings dokumentär om män som näthatar kvinnor) så tycker jag att vi är långt ifrån jämställdhet. Att näthatet finns är ett faktum, och det drabbar både kvinnor och män. Det är verkligen lika hemskt att människor, oavsett kön, ska hotas för att de uttrycker sina åsikter. Men att kvinnor får fler hot och sexuella antydningar (speciellt att "de fått för lite" och att de behöver våldtas för att lära sig ett och annat) tyder på att det här med media gör att mänskligheten tar ett steg tillbaka i utvecklingen. 
 
Jag tror verkligen att folket inte förstår att det kan vara skrämmande, kränkande och långt ifrån okej att ta sig friheten att säga så till en människa. Att deras groteska kommentarer faktiskt gör så att folk tar illa vid sig.
Det är därför jag tycker att det är så viktigt att föra fram det här. Precis som de sa i dokumentären att de inte ville ge näthatarna för mycket uppmärksamhet så har det heller inte hjälpt någonting att tysta ner det. Om man ska försöka få alla människor att sluta resonera på ett sådant omodernt sätt och sluta använda så hemska metoder, så är det förmodligen ett hopplöst fall. Men vi borde kunna göra någonting så att näthatet slutar att vara så himla stort och kränkande.
 
En man i dokumentären skrev att han hoppades att Julia (som skrev ett inlägg på H&Ms sida om att de säljer en tröja med motiv av den döda rapparen Tupac som blivit dömd för våldtäkt) skulle bli våldtagen. När han konfronterades sa han att han "inte menade det direkt, det var ju ett uttryck" och att han "tror inte att hon reagerar så mycket. Det var ju många som skrev stötande saker". Sedan var det ett antal andra människor som sa att de skrev det i stundens hetta för att de var irriterade. 
 
Det är precis det här som är felet. Folk måste inse att bara för att de skriver någonting i stundens hetta på nätet betyder det inte att det på något sätt är mer acceptabelt än det skulle vara i verkliga livet.
 
Samhället och polisen måste ta det här på större allvar, annars kommer det verkligen aldrig sluta, då många inte inser att det INTE alls är okej. Att mordhota någon, önska att den tog livet av sig eller säger att denna ska våldtas - bara för att hon skrev ett inlägg om en tröja på ett företags facebook-sida. Eller som andra som bara för fram en åsikt om feministiska rättigheter eller helt enkelt bara gör sitt jobb. Det är inte okej att hata såhär mycket och det är inte okej att kränka någon och sedan bli förvånad över att "jaha blev hon verkligen ledsen över att jag skrev att jag tyckte att hon skulle dö och brutalt våldtas?"
 
 
Om inte ALLA tar detta på allvar så kommer det ju allteftersom bara förvärras. För om inte ens vuxna människor tar detta på allvar och verkligen pratar om att det här är fel och så behandlar man inte människor, hur kan vi förvänta oss att generationer som växer upp nu ska göra det? Hela samhället ska vara förebilder och att vara förebild betyder att man inte låter orättvisor bara passera, blunda och låtsas om att man inte såg det. Att vara en förebild betyder att man inte tar den lätta vägen.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback