Någonting måste förändras i vårt samhälle. Punkt.

Datum: 2012-07-31 Tid: 18:13:31
Läste precis det här debattinlägget och därefter den här artikeln om "försöken till våldtäkt" under Gothia Cupen och blev frustrerad och arg både åt offrens vägnar men även över att samhället idag mer eller mindre tillåter att sådant här händer utan att det händer något drastiskt för att förhindra att det händer flera gånger eller gör någonting åt det när det väl har hänt. I nuläget tar många alldeles för lätt på våldtäktanklagelser och liknande och ofta reduceras de till att 'bara vara falska anklagelser' från någon som söker uppmärksamhet eller så är det offrets fel. 
 
Det är så rätt som Lady Dahmer skriver i sitt inlägg att "Givetvis är det alltid olyckligt när oskyldiga anklagas, men någonstans måste vi komma överrens om att det påstådda offrets rättigheter måste börja tas på allvar." För att få sådant här att sluta måste samhället, polisen, skolorna, ja, i princip alla bli bättre på att visa alla barn vad som är rätt och fel, okej och INTE okej. Det kan vara rätt lätt som tjej att se vad som kan räknas som sexuella övergrepp och liknande, när någon gör någonting mot en själv som man inte har sagt okej till och visat att man inte vill. Men tydligen är begreppet mer luddigt för en del tonårspojkar. Uppenbarligen, annars tror jag inte att sånt här skulle hända i lika stor utrsträckning, för jag vill ändå tro att många människor innerst inne har någon sorts moral och godhet. 
 
Sedan måste det faktiskt hända någonting, när någon kommer in och anmäler sånt här (eftersom att många av fallen faktiskt inte anmäls, ska man inte uppmuntra och ta anklagelserna på allvar då när någon är tillräckligt modig och anmäler händelsen?). Det är INTE rättvst att offret ska straffas på något sätt och får leva med konsekvenserna, men ändå händer det för det mesta. Det är ju självklart personen/personerna som är skyldiga till brottet som istället ska få konsekvenserna av detta. 
 
Polisen måste göra någonting, inte bara lägga ner utredningen, sopa undan anklagelserna under mattan och tro att problemen går bort eller kommer lösas av sig själv. För hur kommer det att hjälpa tjejerna eller lära killarna att ett nej alltid betyder nej? Om du frågar mig så kommer problemen bara förvärras av sådant beteende, för då är det ju troligt att de här pojkarna inte alls förstår allvaret i detta och gör om det igen (även om de skulle kunna göra om det fastän de vet hur allvarligt detta är).
 
Om folket fortsätter att kränka offrets rättigheter och istället för att göra någonting åt saken bara låta killarna fortsätta som de alltid gjort så är det ju SJÄLVKLART att problemen kommer att kvarstå. Samhället måste helt enkelt spela en större roll i att upplysa alla i vad som faktiskt räknas som sexuella brott. Var människa har rätt att bestämma över sin egna kropp och ingen har rätt att göra någonting mot den personen om den inte ger sitt medgivande. Så är det och det måste sägas, visas och förtydligas mer. Sedan kan ju också de löjligt låga straffen vi har i Sverige i sådana här fall vara värt att ta upp, att de signalerar till människor att sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter inte är lika grova som till exempel rån. Med ett rån blir man av med pengar och kanske ägodelar, men i och med en våldtäkt förstörs en del av personen och i många fall också deras liv. Jag tycker att det SKA vara våldtäkter som ger högst straff av de två, för hur kan man resonera att det är värre att ta någons pengar än att beröva en person på sin frihet och egen vilja? Men det här med de låga fängelsestraffen är en annan diskussion som blir alldeles för lång att ta upp här.
 
Det är inte okej att det är alla tjejer och kvinnor som får axla allt ansvar att undvika våldtäkt och överfall. Som i det här fallet i Göteborg där det var tjejerna som fick vakter och skulle rapportera till dem så fort de skulle göra någonting när det i en bättre värld skulle vara killarna som var tvugna att göra det där istället för att fortsätta kunna röra sig fritt och inte ens behöva tänka en tanke på att det de gjorde faktiskt var fel, eftersom att vi i nuläget på något konstigt och sjukt sätt tillåter det. För det är lättare att säga att det är offrets fel eller att det inte finns tillräckligt med bevis för att gå vidare än att äntligen ta tag i problemen en gång för alla. 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback