Det här gör mig så fruktansvärt ledsen

Datum: 2013-02-06 Tid: 23:26:56
Jag är så fruktansvärt oerhört jäkla trött på att ständigt se kommentarer som dessa på internetsidor och facebook. SPECIELLT riktade mot kvinnor och SPECIELLT fruktansvärda sexuella kränkningar. 
 
Jag såg precis Uppdrag gransknings dokumentär om just det här. Om ett antal offentliga kvinnor som fått stå ut med otaliga mordhot och brev om att de ska bli våldtagna ett speciellt datum, på ett speciellt ställe och/eller vid en speciell tid. För mig så är detta i allra högsta grad allvarliga hot som borde tas på större allvar när det gäller utredningar och bestraffning. Även om personen i fråga säger att den egentligen inte menade det, så ligger det ett enormt stort problem i att denne tror att den har rätt att uttala något sådant till en annan människa. "Skulle gärna se bilder på hennes döda kropp, grovt våldtagen och sedan dödad av en neger". Det är alltså helt sjuka tankar och kommentarer som fyller vilket syfte då? Avskräcka kvinnor från att tänka, tala ut om, ha en åsikt om jämställdhet och feminism eller helt enkelt förhindra att det sker någon slags framtida förändring? 
 
Jag får verkligen fysiskt ont i hjärtat när jag läser dessa kommentarer och jag blir även så FRUKTANSVÄRT förbannat arg. INGEN förtjänar någonsin att bli våldtagen, precis som att ingen någonsin förtjänar att bli mördad. 
 
Jag ser för mig hur dessa personer som precis skrivit en kränkande sexuellt antydande kommentar till en kvinna, som skrivit om diskrimineringen av kvinnor eller feministiska tankar om att kvinnor är lika värda, sitter där och känner sig nöjda. Nöjda över att de tagit tillbaka matken och kontrollen genom den där kommentaren och nu visat var skåpet ska stå. Den frispråkighet som kvinnan tagit sig för av blir nu bestraffad genom att verbalt (med antydningar om att det i framtiden ska bli fysiskt verkställt) sätta dit den här kvinnan. Det här motbjudande sexistiska beteendet som förmodligen många av dem inte ens skulle våga säga i verkligheten, ansikte mot ansikte, när de kunde få mothugg direkt. 
 
Jag undrar bara varför dessa män reagerar så fruktansvärt starkt på att offentliga kvinnor skriver/pratar om feminism. Många av de saker som vi idag tar förgivet var i historien revolutionerande och möttes av stark kritik och hot. Jag hoppas då att detta motstånd är ett tecken på att de faktikskt på riktigt är rädda att det ska ske en förändring. Inte bara att de vill markera sin ståndpunkt om att kvinnor bara ska sitta och hålla tyst (utöver att ta hand om hemmet, tilfredsställa mannen och helt enkelt agera som någon slags slav), utan att de är rädda att den här förändringen faktiskt kommer närmare. 
 
Nu kopplar jag ihop det här sexistiska beteendet med allmänt mansgrisbeteende (som jag så fint brukar kalla det). Men det är bara för att för mig går oftast de här värderingar och tankar ihop med en föråldrad syn på kvinnor. Samtidigt som man kan kalla det de moderna samhällets respektlöshet och där man enligt lag får tycka vad man vill. Ett samhälle där man kan tycka vad man vill och hur mycket man vill utan att någonsin ens ha mött  personen eller ens behöva i framtiden. Vi lever i en värld där alla har åsikter om speciellt offentliga personer och många tycker att det är rätt åt dem om de får skit för någonting som de skriver eller tycker. 
 
Jag tror att om vi skulle vända på steken och det vore män som  fick hot om att de skulle bli våltagna så skulle det bli en mycket större sak. Då skulle det plötsligt bli ett världsproblem på ett annat sätt. För om man själv inte är insatt i den situationen och har erfarenhet av det så verkar det som att det är allmänt svårt att verkligen engagera sig i det på samma sätt som någon som har en personlig koppling till ämnet.Jag kan väl förstå att det kan vara lite svårare att känna samma engagemang då, men tycker samtidigt att detta berör ALLA. Om inte den här nonchalansen och egoismen slutar så kommer sådana här hemska situationer alltid fortsätta uppstå.
 
Vi måste alla sluta lägga allt ansvar på kvinnorna och överhuvudtaget se det som enbart en "kvinnosak".  Bara för att det ofta händer kvinnor betyder det inte att inte alla måste se detta som ett lika stort problem, speciellt eftersom att det är de som skriver och uttalar dessa kommentarer oftast är av det andra könet. Unga killar och medelålders män som tar sig friheten att inte bara säga att "du borde våldtas så att du lär dig lite om livet" men också berövar dessa kvinnor på deras trygghet och känsla av säkerhet. Vi behöver såklart inte bara ta tag i det här så att fler ska bli medvetna om näthatet och nätmobbning överlag, för blir fler medvetna - och då menar jag inte att vi bara ska sprida information, utan verkligen starta diskussioner om detta så att det blir mer verklighet för dessa människor som tycker att de kan bete sig hur som helst, bara för att de sitter tryggt bakom en dataskärm - kommer det förhoppningsvis leda till att fler kommer tänka över att, de hade med all största sannolikhet inte sagt detta i verkligheten och att det då inte är okej att skriva det på nätet heller

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback